De Terschellinger Ruiters

Vereniging De Terschellinger Ruiters werd in 1947 opgericht door een club enthousiaste paardenmensen met als doel het beoefenen en bevorderen van de hippische sport in groepsverband op Terschelling met uitzondering van de draf- en rensport. Om dit doel te bereiken werd en wordt er wekelijks les gegeven, door gediplomeerde instructeurs, aan onze leden in dressuur, springen en mennen. Enkele jaren geleden is de naam verandert van Landelijke Rijvereniging De Terschellinger Ruiters naar Vereniging De Terschellinger Ruiters.

Onze accommodatie

Alle lessen worden gegeven op ons eigen terrein aan de Duinweg te Formerum. Dankzij de prachtige (Zorgdrager) manegebodem, welke in 2012 is aangelegd, kunnen we het gehele jaar door gebruik maken van onze eigen buiten accommodatie. Hoewel dat ook noodgedwongen is nu de enige binnenmanege op Terschelling is weggevallen.

Eind 2019 is ook het hekwerk om de bak volledig vernieuwd. Er is gekozen voor een onderhoudsarme, kunststof bakrand. De bakrand is vanuit veiligheidsoverwegingen 20 cm hoger geworden dan de oude afscheiding. 

De wedstrijden

Iedere maand wordt er een dressuurwedstrijd gehouden. Deze officiële wedstrijden worden gejureerd door juryleden welke zijn aangesteld door de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie). Maandelijks reist een ander jurylid van het “vaste land” af naar ons eiland om de ruiters te beoordelen op hun rijkunsten. Onze jongste leden rijden onofficiële dressuurwedstrijden, al dan niet gejureerd door een officieel jurylid.

Eén keer per jaar organiseren wij een dressuurweekend waar zowel eigen leden als ruiters van het vaste land aan meedoen. Er wordt drie dagen gestart en per dag kun je twee wedstrijden rijden. Een mooie mogelijkheid om flink wat wedstrijden te rijden. In dit weekend komen ook de jonge ruiters aan bod en (bij voldoende deelname) de menners.

De zomerevenementen

Onze zomerevenementen zijn bedoeld als ontspanning voor de deelnemers en een leuk uitje voor de bezoekers. Bij Ringsteken te Paard is het de bedoeling dat de ruiter zo snel mogelijk zijn rondje door de manege rijdt en ook nog alle vier de ringen aan zijn of haar stok probeert te rijgen. Dit valt nog niet mee en levert vaak hilarische en spannende beelden op. Stoelendans te paard is voor paarden en pony’s. De dieren worden in drie groepen verdeeld, gekeken wordt naar de stokmaat van je paard/pony. Muziek gaat aan, iedereen in draf of galop op een grote volte achter elkaar aan, muziek stopt je spring van je paard en gaat zo snel mogelijk op een kratje zitten. Dit gaat net zo lang door tot er nog maar één kratje over is en degene die dit kratje als eerste weet te bemachtigen mag zich de stoelendanskampioen van dat jaar noemen.

De Dag van het Paard is echt een dagje uit voor menig toerist en eilander. De hele dag door kun je op ons eigen manegeterrein genieten van paardenshows, Terschellinger specialiteiten, ponyrijden voor kinderen en nog veel meer….Voor deze dag is menig lid al maanden van te voren bezig om zowel zichzelf als haar paard de juiste passen te laten zetten. Je kunt wel zeggen dat deze dag de drukste en belangrijkste dag van onze vereniging is!

Deel deze pagina